Podoloog

Foto_Greet1_jpgsmallWat is Podoposturale therapie?

Podoposturaal therapie is een houdingscorrigerende therapie door middel van inlegzolen.
De therapie berust op het verschijnsel dat elke standsafwijking van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg heeft. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg.
Deze stands- en houdingsverandering kunnen verscheidene klachten tot gevolg hebben, waaronder chronische knie-, heup, lage rug- en nekklachten.

Onderzoek en behandeling
Het podo-posturaal therapeutisch onderzoek bestaat uit:
-Een inleidend gesprek met betrekking tot de voorgeschiedenis van de klachten, waar en wanneer deze klachten optreden.
-Onderzoek van nek, wervelkolom, bekken, benen en voeten, waarbij onderlinge verschillen of asymmetrieën van het lichaam nauwkeurig worden bekeken.
-Onderzoek van zowel het staan als het lopen. Door middel van dit onderzoek kunnen wij vaststellen of er misschien een onregelmatigheid bestaat in de manier van staan of lopen.Een lichaam kan optimaal functioneren, wanneer de voeten, knieën, heupen en hoofd in harmonisch evenwicht zijn en het zich met een minimum aan energie kan voortbewegen. Er kunnen verscheidene metingen worden verricht:
-Beenlengte (evt. onderlinge verschillen)
-Scheefstand van het bekken
-Krommingen van de wervelkolom
-Verschillen in spierspanning
Met behulp van de podoscoop (voetspiegel) kan het totale drukvlak van de voetzolen worden bekeken en geïnterpreteerd.
Terwijl de patiënt op de voetspiegel staat, brengt de podo-posturaal therapeut dunne elementjes, in het algemeen van kurk, op de specifieke plaatsen onder de voetzool aan. Deze kurkelementjes hebben vrijwel onmiddellijke inwerking op de voet en houdingsspieren, waardoor de lichaamshouding direct verandert. Om dit effect blijvend te maken, worden deze dunne stukjes kurk tussen twee dunne leren zooltjes geplakt, waardoor het uiterlijk ontstaat van een enigszins geprofileerd inlegzooltje. Confectie vervaardiging kan niet, iedere voet is anders. Hoewel het lichaam snel reageert op deze verandering, heeft het toch nog enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich uiten in spierpijnen van korte of langere duur.
De podo-posturaal therapeut werkt dan ook met een opbouwsysteem.Gewoonlijk volgen na het eerste onderzoek, met een tussenpoos van enkele weken een controle gevolgd door een controle na 6 maanden. In principe hebben de zooltjes een tijdelijk karakter: als de gestimuleerde spiergroepen zich hebben hersteld en de houding is verbeterd, waardoor de klachten zijn verdwenen, kunnen de zooltjes in overleg met de therapeut weer worden weggelaten.
Deze therapeutische aanpassing mag niet worden gezien als een steunzool! Steunzolen ondersteunen de gewrichten van de voeten zodat deze gewrichten in een andere houding komen te staan. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar de praktijk.

logoopgen2008-klein